fredag 1 februari 2013

Meat free mondays!

"Vad du väljer att äta har mycket större betydelse än hur långt maten har transporterats eller hur den förpackas." Så säger Naturskyddsföreningen. Jag har skrivit lite om köttkonsumtionen förut, men lätt värt att ta upp det igen. Sen 1990 (samma år som jag är född, hehe) så har vi svenskar ökat konsumtionen av kött med 50%. "Måltiden står för 30% av din klimatpåverkan och köttproduktionen globalt står för mer än den totala klimatbelastningen från trafiken." Så därför tänkte jag tipsa om köttfri måndag. Det är säkert många som hört om det redan, men för er som inte vet så betyder det att låta bli att äta kött en dag i veckan för att, precis som bilden säger, spara pengar, minska miljöpåverkan och få en bättre hälsa. Så en köttfri måndag är väl inte helt fel? Det behöver förresten inte ens vara på en måndag, vilken dag i veckan går ju bra. Jag själv har minst en vegetarisk dag i veckan. Vissa veckor blir det färre och vissa blir det fler. Emellanåt har jag lite svårt att övertala min sambo om att äta mer vegetariskt.


Äter vi mindre kött har vi mer plats för frukt och grönt! Enligt Livsmedelsverket bör vi äta ungefär 500 gram frukt och grönt varje dag. I detta räknas dock inte potatis in. Äter vi så mycket frukt och grönt får vi i oss ca 10% av en dags energibehov. Jag läste dessutom på ViktVäktarnas hemsida att 500 gram frukt och grönt kan minska risken för hjärt- kärlsjukdomar och vissa former av cancer. Någon frukt till mellanmål och lite grönsaker till maten är ju inte så svårt att få i sig :) Jag själv ska klämma i mig lite keso och bär nu, gottgott!



http://www.meatfreemondays.com/
http://blogg.naturskyddsforeningen.se/mona/2011/10/31/argument-for-att-minska-konsumtionen-av-kott/
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/kostrad/Vuxna/Frukt-och-gront-/
http://www.viktvaktarna.se/util/art/index_art.aspx?tabnum=1&art_id=9200665


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar