lördag 16 februari 2013

Grönsaker och jätteräkor

Här kommer två delar ur uppgiften. De är så korta så lika bra att slänga upp dem samtidigt :)

Djupfrysta grönsaker
Svenskarna grönsakskonsumtion har ökat till det dubbla sen 60-talet. Frysta grönsaker, även bär, importeras från hela världen. Grönsakerna transporteras hit frysta och förpackas av till exempel Findus. Men nu har Findus kommit med svenskodlade frysta grönsaker, så kallade klimatcertifierade frysta grönsaker och det är Svenskt Sigill och KRAV som har utvecklat detta. Findus odlar även sina grönsaker enligt LISA (Low Input Sustainable Agriculture) som minskar de negativa effekterna på miljön.

Nu finns det även forskning om att frysta grönsaker är lika nyttiga, eller till och med nyttigare, än färska grönsaker. Detta för att grönsakerna fryses in när de är som färskast, direkt när de har skördats, och behåller sina näringsämnen bättre .


Jätteräkor
Jätteräkan klassas som lyxmat och i västerländerna ökar konsumtionen. Jätteräkorna kan fångas vilda i havet eller födas upp i odlingsområden. Vid fiske i havet används bottentrål, denna förstör växligheten på botten. Det är inte många procent av fångsten som är jätteräkor heller, endast 5-6 procent. Resten som fångas slängs tillbaka i havet, men fångsten har då skadats så mycket att många dör. Odlingen av jätteräkor är inte bättre den. Stora delar mangroveskog skövlas för att göra plats åt odlingsområden. Jätteräkorna behöver friskt vatten och för detta krävs dieselpumpar som förstör miljön. Dessutom används antibiotika och andra giftiga preparat för att hålla de friska. Ett odlingsfält kan användas fem till tio år, sen är området förstört och odlingen flyttar oftast till ett annat område.

Skövlingen av mangroveskogen påverkar naturen på många sätt. När skogen försvinner, försvinner också platser för fisk att leka på. Dessutom fungerar skogen som ett sorts filter och när skogen inte finns där åker bottenslam med strömmen, ibland hela vägen till havet och slammar igen havsbotten och korallrev, vilka också är platser att leka på för fisk.

Det har även förekommit ekologiska jätteräkor, men miljöorganisationer konstaterade att de ekologiska kraven inte uppfylldes. Det som är positivt är att en del affärer och restauranger har slutat sälja jätteräkor.

Naturskyddsföreningen klassar den också som en av världens största miljöbovar, vilket jag inte tycker är rätt då jätteräkan inte har valt uppfiskad eller odlad. Det är konsumenterna som är miljöbovar, de som äter jätteräkor.

1 kommentar: