onsdag 30 januari 2013

Potatis är gott

Här kommer en till del från min uppgift om mat och miljö. Denna gången om potatis.

Potatis
Potatis har låg miljöpåverkan om man jämför med kött och fisk. En portion potatis kräver också mindre energi än till exempel en portion pasta eller ris. När man odlar potatis bör man inte odla på samma ställe oftare än vart fjärde år. De andra åren odlar man andra sorters grödor och detta kallas växtföljd. Gör man det kan man få problem med sjukdomar och skadedjur. Det är vanligt att bladmögel uppträder om man odlar potatis två år i rad på samma plats. Bladmögel, som blir till brunröta när angreppet går ner till knölarna, är potatisodlarnas största problem. Detta angrepp gör att potatisen ruttnar. Bladmögel gör att odlingar besprutas oftare. Sen används det bekämpningsmedel mot ogräs och insekter. Om vi väljer nya potatissorter, som är mer resistenta, bidrar vi till att minska användningen av bekämpningsmedel. Miljön påverkas av användningen av bekämpningsmedel. Bekämpningsmedel sprids på åkrarna och kommer tillslut till vattendrag och dammar. Insekter skadas och det påverkar sedan fåglar som äter insekterna.

Bekämpningsmedel bidrar till att ekosystemen blir mindre stabila. Över 80 procent av potatisen som säljs i Sverige är svenska, resten importeras och en stor del av det är potatisprodukter. Importen gör att det blir långa transportsträckor och därmed bidrar det till högre koldioxidhalt. 850 hektar. Det är så många hektar där det odlas ekologisk potatis. Det är endast tre procent av Sveriges totala potatisareal. Här finns inga bekämpningsmedel att ta till så för att odlingen ska bli bra måste man ha en bra växtföljd. Man odlar också potatissorter som är motståndskraftiga mot angrepp. Det är också lägre avkastning i en ekologisk odling. Den är ofta 30-40 procent lägre än en konventionell. Men eftersom odlaren inte behöver lägga pengar på bekämpningsmedel så kan kostnaderna vara lägre. Något som är negativt med den ekologiska potatisodlingen är att när blasten fått ett bladmögelangrepp slår man ner och bränner bort blasten på plantan. Då flyger bladmöglet med vinden till närliggande potatisodling. Om det då är en konventionell odling får de oftast bespruta mer. Vanligen besprutas potatisen var femte till var sjunde dag, men med en ekologisk odling i närheten blir det oftare. Eftersom att en ekologisk odling inte besprutas kör man oftare med maskiner för att rensa ogräs, vilket också bidrar till att miljön påverkas negativt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar