lördag 2 februari 2013

She said "feels fine" it's wonderful, wonderful here

Idag skiner solen, helt fantastiskt. Jag blir så mycket piggare när solen tittar fram. Idag var jag och Lina ute och gick runt Växjösjön. Första gången för min del, där var så fint! Sjön hade frusit också, så det var fullt med folk ute på isen.

Nu ska jag fortsätta att storstäda lägenheten. Tänkte bara slänga in tredje delen ur min uppgift. Äpplen handlar det om denna gången.


Äpple
Skåne har ca 80 procent av äppelarealen. I Skåne ligger Österlen där Äppelriket finns. Där odlas äpplen enligt metoden integrerad produktion som står mellan konventionell och ekologisk odling. Denna metod ska ta hänsyn till miljön och samtidigt vara ekonomisk, vilket innebär att gödsling, bevattning, skadedjurs- och sjukdomsbekämpning endast sker efter dokumenterat behov. Äppelriket har klimatdatorer som varnar för olika angrepp och liknande. Odlaren får inte bekämpa skadeinsekter hur som helst, hen måste först ta reda på hur många skade- och nyttoinsekter som finns i trädet först. Detta görs genom att odlaren ska med en klubba banka på 3 gånger på 33 träd, fånga in insekter som ramlar ner, frysa in dessa och sedan räkna dem. Är det fler nyttoinsekter får ingen åtgärd vidtas. Med hjälp av dessa metoder har bland annat växtskyddsmedel minskat. Det låter som en aningen jobbig procedur, men miljön uppskattar det. I Sverige produceras äpplen med mindre kemiska växtskyddsmedel än äpplen från till exempel Frankrike och Nya Zeeland. Varje år ska 10-13 miljoner tas hand om. Av detta är ungefär 85 procent äpplen. En del frukt packas direkt och transporteras till affärer, men eftersom att all frukt inte kan säljas på en gång åker det mesta till lager. Hur mycket energi denna lagring förbrukar kan jag inte svara på, men säsongen för svensk frukt kan förlängas på detta sätt och det är en fördel. Äppelriket har sju långtidslager och sorteringsanläggningar runtom i Skåne, varav den största finns i Kivik på Österlen. Vid transport av frukten sänks den ner i vatten för att inte få stötskador. Det måste gå åt en hel del vatten, vilket inte är det mest miljövänliga, men det är kanske ändå bättre än att behöva slänga äpplen med stötskador. Efter frukten har paketerats skickas den till grossist och därifrån skickas den till affärer i Sverige. En liten del exporteras till Danmark, Finland och Norge. Det är del stopp från odlingen till butiken. Men äpplen från Nya Zeeland kräver 5,5–7,5 gånger så mycket energi som svenska äpplen och äpplen från Frankrike kräver 1,7 gånger så mycket energi som svenska äpplen. Den största skillnaden är transporten. Ändå importeras 80 procent av de äpplen vi konsumerar. Odlingsäsongen i Sverige är kort och det beror på vårt klimat och antal soltimmar. Därför har svensk fruktodling svårt att konkurrera med odlingar från andra ställen i världen. Importerad frukt har både bättre pris och finns tillgänglighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar